Stichting MuziekPlatform Oost

‘De Herfst blaast door Overijssel’

Als ‘opmaat’ naar de concertreeks HRFSTWND in Overijssel in 2013 en ter promotie van de rijkdom aan blaasmuziek in de regio is het initiatief genomen om in het eerste weekend van november 2013 een blaasmuziekweekend te organiseren in De Spiegel te Zwolle.

Onder de titel ‘De Herfst blaast door Overijssel’ werden bovengenoemde concerten aangekondigd en werd de blaasmuziek op een unieke wijze aan de jeugd aangeboden in de vorm van een studiedag en werd ter afsluiting het resultaat aan het publiek getoond. Het weekend werd op vrijdag 1 november ingeluid door een concert van 2 prachtige fanfare-orkesten uit de regio: muziekvereniging “Excelsior” Westenholte en het Gelders Fanfare Orkest. Op zaterdag begeleidden musici van het Metropole orkest jeugdige blaasmuzikanten uit de regio en werd een mini-concert ingestudeerd welke ’s avonds in het voorprogramma van de bigband van het Metropole orkest ten gehore werd gebracht. ’s Avonds trad de bigband van het Metropole Orkest zelf op in een uniek concert met een prachtige bloemlezing uit het hele repertoire met eigen solisten op trompet, saxofoon, trombone, gitaar, piano, bas en drums!

Op zondag 3 november genoten 3 Nederlandse top brassbands workshops onder begeleiding van professionals van het Metropole Orkest waarbij de stijl van de Lichte Muziek werd overgebracht aan deze authentieke brassbandwereld. ’s Avonds vond er een zeer uniek concert plaats in De Spiegel waarbij de 3 brassbands tot één Massband werden geformeerd. De aanwezige brassbands waren: Brassband Schoonhoven, Brassband De Bazuin Oenkerk en De Spijkerpakkenband Opsterland.

Met het Metropole orkest in Zwolle werd de verbinding gezocht met een unieke uiting van blaasmuziek. Het grootste professionele pop- en jazzorkest ter wereld in combinatie met het authentieke geluid en de muzikale interpretatie van de brassband.