Stichting MuziekPlatform Oost

Duoconcert uit HRFSTWND-reeks krijgt Russisch thema van deelnemende orkesten

Dirigent krijgt spannende avond tijdens concert in De Veluvine in Nunspeet: vuurdoop, wereldpremière en bovendien een dubbelrol

Fanfareorkest De Eendracht uit Wezep en de Regimentsfanfare Garde Grenadiers en Jagers uit Assen geven zaterdag 31 oktober een bijzonder dubbelconcert in De Veluvine in Nunspeet. Het concert uit de HRFSTWND-reeks kent namelijk een wereldpremière en is de vuurdoop van de nieuwe dirigent van De Eendracht. Bovendien heeft de nieuwe dirigent, Gerben Pol, die avond een dubbelrol. Hij is namelijk ook trompettist in het orkest uit Assen.

Voor dirigent Pol een spannende avond dus. Hij moet niet alleen voor het eerst voor een grote zaal voor het orkest staan, er is ook direct een wereldpremière gezet op het programma van zijn orkest uit Wezep.

“Speciaal voor deze gelegenheid heeft de jonge componist Arend Gerds een koraalbewerking gemaakt. De keuze voor het koraal, Psalm 121 is gemaakt door de jonge leden van de muziekcommissie. Vervolgens is Arend daarmee aan de slag gegaan,” vertelt Pol.

GerbenPol
Eerste kennismaking met dirigent
“Voor de achterban uit Wezep is het de eerste kennismaking met mij als dirigent,” gaat Pol verder. “Ik ben in september aangesteld en dit wordt onze vuurdoop. Ik ben ook als trompettist verbonden aan de Regimentsfanfare Garde Grenadiers En Jagers dus heb ik een dubbelrol deze avond.”

Het concert heeft een Russisch thema gekregen van beide orkesten. Het orkest uit Assen heeft met een gastdirigent iets extra bijzonders in petto: “Gastdirigent Erik van de Kolk heeft een Russisch sausje over het programma gegoten. Ze spelen onder andere de Gadfly Suite van Shostakovich. Ook de virtuoze opening van het concert is van de hand van deze componist.”
“Naast deze muziek gaat het orkest ook terug in de tijd met muziek gebaseerd op die van Rameau en juist vooruit in de tijd met een speciaal voor het orkest geschreven medley van Earth, Wind & Fire. Prachtige muziek op het programma dus en een hele spetterende afsluiting. De samenwerking tussen Van de Kolk en 21 professionele muzikanten belooft een kwalitatief hoogstandje te worden,” voorspelt Gerben Pol.
Over HRFSTWND
HRFSTWND is de grootste concertreeks van Nederland en doet tussen 26 september en 20 december elf verschillende locaties aan in Overijssel en Gelderland.
HRFSTWND biedt amateurorkesten binnen de blaasmuziek de kans te spelen op een groot podium. En die kans verdienen ze, want het zijn vaak toporkesten die bestaan uit een mix van amateurs en professionals.

Kaarten voor het concert op 30 oktober zijn te koop vanaf 15 euro en te bestellen via De Veluvine in Nunspeet. Het concert begint om 20.15 uur.